Ayam Percik ~ Air Fryer

Share
Ayam Percik
  • Peha Ayam 2pcs
  • Bawang Putih
  • Bawang Merah
  • Halia
  • Santan
  • Cili Boh
  • Air Asam Jawa
  • Air

Method

Cara Penyediaan Sos Percik:

  1. Kisar Bawang Putih, Bawang Merah & Halia.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar untuk seketika.
  3. Masukkan Santan dan Cili Boh hingga dapat warna yang anda inginkan.
  4. Pastikan sentiasa kacau supaya santan tidak berketul.
  5. Masukkan Air Asam Jawa, Air dan kacau hingga kuah pekat.

Cara Penyediaan Ayam Percik:

  1. Rebuskan Ayam dengan Bawang Putih & Halia
  2. Angkat dan salutkan ayam dengan sos percik yang telah dipekatkan.
  3. Bakar Ayam dengan Air Fryer Pro Chef dengan Suhu 240 selama 20 min.
  4. Untuk hasil yang lebih baik, terbalikkan Ayam Percik korang selepas 10 min.
  5. Siap & sedia untuk dihidang.

Boleh jugak tgk siaran Ulangan Live kita di facebook ye semua

https://fb.watch/aBXBNlDpk9/