Sambal Terung Ikan Bilis ~ Multifunction Electric Cooker

Share
Sambal Terung Ikan Bilis
  • 1 biji Terung Panjang
  • Segenggam Ikan Bilis
  • 8 biji Bawang Merah size sederhana
  • 15 biji Cili Padi
  • 3 biji Cili Hijau besar
  • 3 biji Cili Merah besar
  • Air Asam Jawa
  • Belacan
  • Garam Gula secukup rasa

Method

  1. Tumbuk kasar bahan-bahan
  2. Bancuhan serbuk kari dan serbuk cili menjadi paste yang pekat
  3. Panaskan minyak dalam periuk, tumisan bahan tumbuk kasar bersama bunga lawang, kayu manis, daun kari dan halba campur hingga naik bau.
  4. Masukkan paste serbuk kari dan cili, tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan ikan, tutup selama 3 minit di atas api sederhana.
  5. Masukkan satu cawan santan pekat, garam dan gula secukup rasa.
  6. Akhir sekali masukkan terung, tomato dan bendi selama 2-3 minit atau hingga sedikit layu.
  7. Siap dan sedia dihidangkan.
Boleh jugak tgk Youtube kita ye semua

YouTube player