Kari Kepala Ikan ~ Multifunction Electric Cooker

Share

Kari Kepala Ikan

Kari Kepala Ikan
  • Kepala Ikan (Merah/Siakap)
  • Serbuk Kari Ikan
  • Serbuk Cili
  • Halba Campur
  • Daun Kari
  • Bawang Merah
  • Bawang Putih
  • Air Asam Jawa
  • Halia
  • Cili Merah Besar
  • Cili Hijau Besar
  • Terung
  • Bendi
  • Tomato
  • Daun Ketumbar

Method

  1. Tumbuk kasar bahan-bahan
  2. Bancuhan serbuk kari dan serbuk cili menjadi paste yang pekat
  3. Panaskan minyak dalam periuk, tumisan bahan tumbuk kasar bersama bunga lawang, kayu manis, daun kari dan halba campur hingga naik bau.
  4. Masukkan paste serbuk kari dan cili, tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan ikan, tutup selama 3 minit di atas api sederhana.
  5. Masukkan satu cawan santan pekat, garam dan gula secukup rasa.
  6. Akhir sekali masukkan terung, tomato dan bendi selama 2-3 minit atau hingga sedikit layu.
  7. Siap dan sedia dihidangkan.

Boleh jugak tgk siaran Ulangan Live kita di facebook ye semua

https://fb.watch/a0-AGJzoRh/